Πρόβλεψη Τιμών Κρυπτονομισμάτων με Χρήση Μεθόδων Βαθιάς Μάθησης - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα διατριβή διερευνά την πρόβλεψη τιμών κρυπτονομισμάτων, εστιάζοντας στο Bitcoin λόγω της κυρίαρχης θέσης του στην αγορά. Μέσα στις διάφορες απόψεις για το μέλλον των ψηφιακών νομισμάτων, η παρούσα μελέτη στοχεύει στην ανάπτυξη ενός αξιόπιστου προβλεπτικού μοντέλου χρησιμοποιώντας τεχνικές βαθιάς μάθησης. Αξιοποιώντας ένα σύνολο δεδομένων ημερήσιων τιμών Bitcoin από τις 24 Σεπτεμβρίου 2019 έως τις 6 Φεβρουαρίου 2024, δοκιμάσαμε τρία μοντέλα βαθιάς μάθησης: ARIMA, SVM και LSTM, για να αξιολογήσουμε την ακρίβεια της πρόβλεψής τους. Η έρευνά μας βρίσκει σημαντικές διαφορές επιδόσεων μεταξύ των μοντέλων, με το ARIMAX να εμφανίζει την υψηλότερη ακρίβεια στην πρόβλεψη μελλοντικών τιμών. Αυτή η εργασία συμβάλλει στον τομέα της χρηματοοικονομικής πρόβλεψης αξιολογώντας την προβλεπτική αποτελεσματικότητα των μοντέλων βαθιάς μάθησης στην ασταθή αγορά των κρυπτονομισμάτων, παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες για επενδυτές, χρηματοοικονομικούς ειδικούς και την επιστημονική κοινότητα.

This thesis explores cryptocurrency price prediction, focusing on Bitcoin due to its market dominance. Amidst the varied opinions on the future of digital currencies, this study aims to develop a reliable predictive model using deep learning techniques. Leveraging a dataset of daily Bitcoin prices from September 24, 2019, to February 6, 2024, we tested three deep learning models: ARIMA, SVM, and LSTM, to assess their forecasting accuracy. Our research finds significant performance differences among the models, with ARIMAX showing the highest precision in predicting future prices. This work contributes to the financial forecasting field by evaluating the predictive effectiveness of deep learning models on the volatile cryptocurrency market, providing valuable insights for investors, financial experts, and the scientific community.
Cryptocurrency Price Prediction Using Deep Learning Methods
Keywords: κρυπτονομίσματα, πρόβλεψη τιμών, βαθιά μάθηση, αλγόριθμοι, τεχνητή νοημοσύνη, μηχανική μάθηση, νευρωνικά δίκτυα, LSTM, σειριακά δεδομένα, χρηματοοικονομική ανάλυση, επενδύσεις, αγορά κρυπτονομισμάτων, δεδομένα χρονοσειρών, προηγμένη ανάλυση; cryptocurrency, price prediction, deep learning methods, forecasting, digital currency, machine learning, artificial intelligence, financial analysis, market trends, neural networks, algorithmic trading, data analysis, investment strategy, blockchain technology