O Πατέρας μου - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Περίληψη Ή παρούσα εργασία αφορά την θεωρητική υποστήριξη της ταινίας ανιμέισον «Ο πατέρας μου», που δημιουργήθηκε με στόχο να αναδείξει την σχέση πατέρα και κόρης μέσω των αναμνήσεών τους, των στιγμών ματαίωσης και την τελική αποδοχή του ενός από τον άλλο και κυρίως της κόρης για τον πατέρα της, αφού η γονεϊκή αποδοχή είναι - ή θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτη. Μέσα από μια αναδρομή στην ζωή του πατέρα μου και των γεγονότων που υπήρξαν έμπνευση για την δημιουργία του animation, επιχειρείται μια ψυχολογική αποτύπωση του χαρακτήρα του, αναφορικά με τα τραύματα που τον σημάδεψαν, την έννοια του τραύματος, προσωπικού και συλλογικού και την έννοια της κληρονομιάς ως στάση ζωής και μετάδοσης ηθικών αξιών από γενιά σε γενιά. Τέλος αναφέρονται παραδείγματα καλλιτεχνών κυρίως σε εικαστικές και οπτικοακουστικές τέχνες, αλλά και συγγραφέων που μετουσίωσαν τα τραύματά τους σε τέχνη ή «μίλησαν» για αυτά με το έργο τους και επίσης αναφέρονται έργα, ταινίες και βιβλία που διαπραγματεύονται τη γονεϊκότητα και δη την σχέση πατέρα-κόρης.

Abstract This paper aims to provide the theoretical support of the animated film “ My Father”, which was created in order to highlight the relationship between father and daughter through their memories, the moments of frustration and the final acceptance is - or should be - nonnegotiable. Through a retrospection of my father’s life and the events that inspired the creation of the animation, a psychological depiction of his character is attempted, regarding the traumas that marked him, the concept of trauma, personal and collective, and the concept of heritage as a life stance and the transmission of moral values from generation to generation. Finally, examples of artists mainly in the visual and audio-visual arts, but also of writers who transformed their traumas into art or “talked” about them with their work are mentioned, as well as works, films and books that deal with parenthood and especially the father-daughter relationship.
My Father
Keywords: σύγκρουση, ματαίωση, αποδοχή, γονεϊκότητα, τραύμα, συλλογικό τραύμα, κληρονομιά.; conflict, frustration, acceptance, parenthood, trauma, collective trauma, heritage