Αξιολόγηση της αποδοχής των ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Στην σύγχρονη εποχή που βιώνουμε, γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες μιας τεράστιας τεχνολογικής εξέλιξης. Η εξέλιξη αυτή πραγματοποιείται σε όλους τους τομείς όπου υπάρχει η τεχνολογία. Κάποια από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά επιτεύγματα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι αδιαμφισβήτητα οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι κινητές συσκευές και το Διαδίκτυο. Άλλωστε, χάριν ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή έχουμε σήμερα στην διάθεσή μας όλη αυτή την τεχνολογία, και χάριν του Διαδικτύου απολαμβάνουμε πλήθος εφαρμογών, υπηρεσιών κ.α. Ένα παράδειγμα μιας τέτοιας εφαρμογής – υπηρεσίας είναι οι ηλεκτρονικές και οι κινητές πληρωμές με τις οποίες θα ασχοληθούμε και θα εξετάσουμε στην εν λόγω πτυχιακή εργασία μας. Η παρούσα πτυχιακή αφορά μια έρευνα για την αξιολόγηση της αποδοχής των ηλεκτρονικών και κινητών συστημάτων πληρωμών. Αρχικά, πραγματοποιήθηκε μια εκτεταμένη ανασκόπηση της βιβλιογραφίας αναφορικά με τους παράγοντες που καθορίζουν την αποδοχή αυτών των συστημάτων από τους καταναλωτές. Στα πλαίσια της εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας, κατασκευάστηκε ένα ερωτηματολόγιο – που απαντήθηκε από 436 χρήστες – του οποίου στόχος ήταν η αποτύπωση των τρόπων χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, καθώς και του βαθμού ικανοποίησης των χρηστών από τα εν λόγω συστήματα. Στην συνέχεια περισυλλέχθηκαν οι απαντήσεις και πραγματοποιήθηκε η στατιστική επεξεργασία αυτών. Τέλος, προκύπτουν τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής, καθώς δημιουργείται ένα άτυπο προφίλ για το τι πραγματικά θέλουν οι καταναλωτές για τις κινητές και ηλεκτρονικές πληρωμές.
Keywords: κινητές πληρωμές, ηλεκτρονικές πληρωμές, αποδοχή συστημάτων πληρωμών, παράγοντες αποδοχής, αντιληπτά οφέλη, αντιληπτός κίνδυνος ιδιωτικότητας, αντιληπτός ψυχολογικός κίνδυνος, αντιληπτός χρονικός κίνδυνος, κοινωνική αξία, απολαυστική αξία, προσδόκιμο προσπάθειας, κοινωνική επιρροή, συνήθεια, πρόθεση χρήσης, σημαντικότητα, μη σημαντικότητα