Ρόλος και προοπτικές λειτουργίας των Οργανισμών διαχείρισης προορισμών στην Ελλάδα - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Ο σκοπός της εν λόγω διπλωματικής εργασίας είναι η ανάδειξη του ρόλου των Οργανισμών Διαχείρισης Προορισμών (DMOs), στη διαχείριση και ανάπτυξη των τουριστικών προορισμών. Συγκεκριμένα, η εργασία αναλύει τη θεωρητική βάση των DMOs μέσα από τη διεθνή βιβλιογραφία, παρουσιάζει βέλτιστες πρακτικές του εξωτερικού και μελετά τις υπάρχουσες δομές που ασχολούνται με τη διαχείριση προορισμών στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, εξετάζεται το πρόσφατο θεσμικό πλαίσιο (Ν. 4875/2021) για τους Οργανισμούς Διαχείρισης Προορισμού στην Ελλάδα. Για την επίτευξη του σκοπού και των στόχων της εργασίας, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με στελέχη που ασχολούνται με τη διαχείριση και προώθηση τουριστικών προορισμών. Οι συνεντεύξεις είχαν ως στόχο να καταγραφούν οι απόψεις τους, σχετικά με τη διαχείριση προορισμών και την ανάπτυξη των DMOs στην Ελλάδα. Τα κύρια ευρήματα της έρευνας και τα συμπεράσματα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης αναδεικνύουν την ανάγκη, εφαρμογής βιώσιμων πρακτικών τουριστικής ανάπτυξης, συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων σε ένα τουριστικό προορισμό καθώς και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών προκειμένου να αυξηθεί η αποδοτικότητα των DMOs. Επιπλέον, παρουσιάζονται προτάσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των DMOs, καθώς και για την πρακτική εφαρμογή των ευρημάτων στον ελληνικό τουριστικό τομέα.

The objective of this thesis is to identify the role of Destination Management Organizations (DMOs) in the management and development of tourist destinations. Specifically, the thesis analyses the theoretical basis of DMOs through the international literature, presents best practices and studies the existing structures involved in destination management in Greece. Additionally, the recent legislative framework (Law 4875/2021) for Destination Management and Promotion Organizations in Greece is being examined. To achieve the purpose and objectives of the thesis, interviews were conducted with executives involved in the management and promotion of tourist destinations. The interviews aimed to record their views on destination management and the development of DMOs in Greece. The main findings of the research and the conclusions from the literature review highlight the need for implementing sustainable tourism development practices, fostering collaboration among stakeholders within a tourist destination, and utilizing recent technologies to enhance the efficiency of DMOs. Moreover, recommendations are presented for further development and strengthening of DMOs, as well as the practical application of the findings within the Greek tourism sector.
Keywords: Οργανισμοί Διαχείρισης Προορισμών (DMOs), Βιώσιμη Ανάπτυξη, Προώθηση Τουριστικού Προϊόντος; Destination Management Organizations (DMOs), Sustainable Development, Tourism Product Promotion