Μετάφραση προς την αγγλική πέντε αποσπασμάτων του λογοτεχνικού κειμένου του Χ. Σωτηρακοπούλου: Παιχνίδι χωρίς όρια - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Η Πτυχιακή αυτή εργασία αποτελεί μετάφραση ενός μέρους του λογοτεχνικού έργου «Παιχνίδι χωρίς όρια», του συγγραφέως και αθλητικογράφου Χρ. Σωτηρακόπουλου. Η εργασία περιέχει αποσπάσματα του πρωτότυπου κειμένου καθώς και την μετάφραση αυτών, αλλά επίσης και μία ανάλυση των τεχνικών προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει ο μεταφραστής κατά την διάρκεια της μεταφραστικής διαδικασίας. Περαιτέρω, θα παρατεθεί ένα θεωρητικό υπόβαθρο για την βαθύτερη κατανόηση των αποσπασμάτων, παράλληλα με την ανάλυσή τους. Σκοπός της πτυχιακής εργασίας είναι να επισημάνει και να τονίσει όλες τις δυσκολίες μίας λογοτεχνικής μετάφρασης που υπάγεται στον αθλητικό τομέα, αλλά επίσης διακρίνεται και από ένα ευρύ ιστορικό πλαίσιο, με ότι αυτό συνεπάγεται (π.χ. ειδική ορολογία, ιστορικό υπόβαθρο κ.ά.). Εν κατακλείδι, θα προβούμε σε συμπεράσματα σχετικά με τα μεταφραστικά προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν κατά την διάρκεια εκπόνησης της πτυχιακής εργασίας, αλλά και πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής τους.

This Thesis consists of the translation of five chapters from the book “A Game without limits” by the Greek author Christos Sotirakopoulos. It includes excerpts from the book, as well as a thorough analysis of all the technical difficulties a translator must commonly face when translating a literary piece. Moreover, some theoretical fundamentals concerning translation overall will be presented so as to assist the reader in comprehending not only the process but also the translation itself. The purpose of this thesis is to point out all the obstacles and deadlocks a translator must overcome, in order to complete a literary translation, which observes how certain historical events are observed through the spectrum of the most famous sport in the world: football. Finally, the thesis will provide conclusions concerning the assorted difficulties dealt with in the process of structuring this assignment, as well as possible solutions to these issues.
Keywords: μετάφραση, παιχνίδι, χωρίς, όρια, λογοτεχνικό, κείμενο, πτυχιακή