Προσδιορισμός νέων ψηφιακών υπηρεσιών εκπαίδευσης μαθητών/ριών πρωτοβάθμιας ή/και δευτεροβάθμιας. Συγκριτική ανάλυση διεθνών τάσεων και προσεγγίσεων. Σύγκριση διαθέσιμων ψηφιακών εφαρμογών για δυνητικούς χρήστες. Προσδιορισμός μελλοντικών αναγκών. - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται η αναγκαιότητα της χρήσης της πληροφορικής για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη μάθηση. Αναλύονται τα είδη και τα μέσα της ηλεκτρονικής μάθησης . Ακολούθως παρουσιάζονται τα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρονικής μάθησης, τα οποία είναι λογισμικά που χρησιμοποιούνται για την παράδοση και τη διαχείριση της εκπαίδευσης και της μάθησης. Ειδική αναφορά γίνεται για τα συστήματα διαχείρισης ηλεκτρονικής τάξης, λογισμικά με διαχειριστικά χαρακτηριστικά, όπως κατάλογοι και βαθμολογίες εκπαιδευόμενων, που έχουν τη δυνατότητα συμβολής στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στην παρούσα εργασία εκτενή αναφορά γίνεται για την πλατφόρμα του Moodle. Πρόκειται για ένα ελεύθερο λογισμικό με τεράστιο πλήθος χρηστών παγκοσμίως σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και με αποδεδειγμένη προσφορά στην εκπαιδευτική διαδικασία. Εύκολο, ευχάριστο, διαδραστικό, καινοτόμο και κυρίως βασισμένο στο εκπαιδευτικό πλαίσιο του κοινωνικού κονστρουκτιβισμού, δηλαδή σχεδιασμένο για να εξυπηρετήσει τη βιωματική μάθηση, χρησιμοποιείται από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, από χιλιάδες σχολικές μονάδες και οργανισμούς παρέχοντας εκατομμύρια μαθήματα σε πολλαπλούς χρήστες. Για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για τον εκπαιδευτικό, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ποικίλους τρόπους ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες του σχολείου αλλά και με το διδακτικό αντικείμενο που κάθε φορά επιλέγεται. Παρατίθενται καινοτόμες προτάσεις για τη βελτίωση της ψηφιακής πλατφόρμας του Moodle, οι οποίες θα συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη μάθηση. Εδραζόμενο θεωρητικά στην κονστρουκτιβιστική θεωρία της μάθησης, με τα εργαλεία που περιέχει μετατρέπει την τάξη σε εργαστήριο, όπου ο μαθητής ασκούμενος στην επικοινωνία σε μια πληθώρα γλωσσών αποκτά ολοένα και περισσότερες ικανότητες ερμηνείας και κατανόησης του κόσμου.
Keywords: Ψηφιακές πλατφόρμες