Η Συσκευασία Τροφίμων: Τα πλαστικά σε επαφή με τρόφιμα - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα μελέτη πραγματεύεται την εξέλιξη της συσκευασίας στον τομέα των τροφίμων, παρουσιάζοντας, παράλληλα, το θεσμικό πλαίσιο, ως αυτό έχει διαμορφωθεί έως σήμερα στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με επίκεντρο την πλαστική συσκευασία. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη μετανάστευση ουσιών από τη συσκευασία προς το περιεχόμενο τρόφιμο. Κατ’ αρχάς, παρουσιάζεται το γενικό πλαίσιο αναφορικά με τη συσκευασία τροφίμων, εκκινώντας από τον ορισμό αυτής και κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη χρήση της συσκευασίας. Παρουσιάζονται οι επιμέρους λειτουργίες της συσκευασίας, καθώς και οι αρνητικές επιπτώσεις που υφίστανται. Εν συνεχεία, το ενδιαφέρον στρέφεται στην πλαστική συσκευασία. Τα πλαστικά έχουν συγκεκριμένες ιδιότητες και υφίσταται κατηγοριοποίηση αυτών, ενώ σε ζήτημα ιδιαίτερης σημασίας έγκειται η ανακύκλωση των υλικών αυτών. Έπειτα, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα πλαστικά που χρησιμοποιούνται ειδικά στη συσκευασία τροφίμων. Τέλος, δεδομένου ότι η μετανάστευση τροφίμων αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας εκτίθεται η σχετική νομοθεσία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσδιορίζονται οι παράγοντες που ευνοούν τη μετανάστευση ουσιών από τη συσκευασία στο περιεχόμενο τρόφιμο.
Keywords: Συσκευασία τροφίμων, εξέλιξη συσκευασίας, μετανάστευση τροφίμων, πλαστική συσκευασία, ανακύκλωση πλαστικής συσκευασίας , διατήρηση ,συντήρηση , αρνητικές επίπτωσης της πλαστικής συσκευασίας