Το μουσικό και διδακτικό έργο του τρομπετίστα Wynton Marsalis και η πολιτιστική του παρέμβαση στις ΗΠΑ - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Στην παρούσα έρευνα εξέτασα τον τρόπο με τον οποίο ο τρομπετίστας Wynton Marsalis συνέβαλε στην εδραίωση της τζαζ ως πολιτιστικής κληρονομιάς των ΗΠΑ. Μέσα στο ανταγωνιστικό και παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον της μουσικής βιομηχανίας, επανέφερε στο προσκήνιο την παράδοση της κλασικής τζαζ και ανέδειξε την ιστορική σημασία της για την πολιτιστική παράδοση των ΗΠΑ. Η πολιτιστική παρέμβαση του Marsalis πραγματοποιήθηκε μέσα από το έργο του ως εκτελεστής, παιδαγωγός, συνθέτης, διευθύνων σύμβουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής και ηγέτης μεγάλης μπάντας. Συγκεκριμένα, ως εκτελεστής κατόρθωσε μέσα από το υψηλό επίπεδο τεχνικής του και την προσωπικότητά του να δώσει αίγλη και να επαναφέρει ξανά στο προσκήνιο την παράδοση της κλασικής τζαζ μέσα από το κίνημα του νεοκλασικισμού. Μέσα από τις επιτυχίες του στην εμπορική δισκογραφία καθώς και τη συνθετική και ενορχηστρωτική ικανότητά του πέτυχε να κάνει τη τζαζ πιο εμπορική και να προσελκύσει νέο κοινό. Επίσης, δημιούργησε νέο ρεπερτόριο το οποίο αποτέλεσε παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές των μουσικών της τζαζ. Τέλος, μέσα από την τριαντακονταετή και πλέον προσφορά του στον οργανισμό Jazz At Lincoln Center (JALC) ο Marsalis συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση της κληρονομιάς της κλασικής τζαζ και της μεγάλης μπάντας. Αυτό έγινε μέσα από τη μελέτη, την εξειδίκευση και την αναβίωση κλασικού ρεπερτορίου της τζαζ με επανεκτελέσεις, διασκευές και εκτελέσεις νέου ρεπερτορίου. Το έργο αυτό το έφερε εις πέρας η μεγάλη μπάντα του JALC η οποία ονομάζεται Jazz at Lincoln Center Orchestra (JLCO). Επίσης, συνέβαλε μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, περιοδείες, σεμινάρια και συναυλίες με τα οποία κοινωνεί το πολιτιστικό ιδίωμα της κλασικής τζαζ στις εκπαιδευτικές δομές των ΗΠΑ αλλά και στο εξωτερικό.

Ιn this research I studied the way in which trumpeter Wynton Marsalis contributed to the consolidate of jazz as cultural heritage of USA. In the competitive and globalized environment of music industry, he restored to the forefront the tradition of classical jazz music and highlighted its historic music for the cultural tradition of USA. The Marsalis’ cultural intervention took place through his work as a performer, educator, composer, CEO, artistic director and big band leader. Specifically, as a performer he managed through his high level of technique and his personality to give glamour and to bring back to the forefront the tradition of classical jazz music through the movement of neoclassicism. Through his success to the commercial discography as well as his synthetic and orchestrating ability he managed to do jazz more commercial and to attract more people. He also created a new repertoire which was trust heritage for the next generations of jazz musicians. Finally, through his thirty-year-old and more offer to the Jazz At Lincoln Center (JALC) organization, Marsalis contributed decisively to the maintenance of the inheritance of classical jazz and the big band. This happened through the study, the specialization and the revival of classic repertoire of jazz with reperformances, adaptations and performances of new repertoire. This work was carried out by JALC's big band which is named Jazz at Lincoln Center Orchestra (JLCO). He also contributed through educational programs, tours, seminars and concerts with which communicates the cultural idiom of classical jazz to the educational structures of USA and abroad.
The musical and teaching work of Wynton Marsalis and his cultural intervention in the United States
Keywords: Γουίντον Μαρσάλης, κλασική τζαζ, νεοκλασικισμός, Jazz At Lincoln Center (JALC); Wynton Marsalis, classical jazz, neoclassicism, Jazz At Lincoln Center (JALC)