Ανιχνεύοντας τη σημασία του μουσικού αυτοσχεδιασμού στη σύνθεση: μία ποιοτική έρευνα με φοιτητές και καθηγητές σύνθεσης σε ελληνικό πανεπιστήμιο - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Στην παρούσα εργασία ερευνάται η συμβολή του μουσικού αυτοσχεδιασμού στη διαδικασία της σύνθεσης. Στόχος της εργασίας είναι να μελετηθεί η σχέση των δύο αυτών διαδικασιών δημιουργίας μουσικής, η αντίληψη καθηγητών και φοιτητών σύνθεσης για τη σημασία της διδασκαλίας του αυτοσχεδιασμού και για τις επιδράσεις του στη δημιουργικότητα και στην προσωπική μουσική ταυτότητα των νέων συνθετών. Η εργασία χωρίζεται σε δύο βασικά μέρη. Το πρώτο αφορά στη θεωρητική επισκόπηση του ζητήματος, όπου μελετήθηκε η έννοια του αυτοσχεδιασμού, ο ρόλος και η σημασία του στην ιστορία της δυτικής έντεχνης μουσικής, η σχέση του με τη σύνθεση και η σημασία του στη δημιουργική μουσική παιδαγωγική. Το δεύτερο μέρος της εργασίας αφορά στη διερεύνηση του ζητήματος, με την ποιοτική μέθοδο έρευνας μέσω συνεντεύξεων και ομάδας εστίασης. Το δείγμα απαρτίζεται από πέντε καθηγητές και από δέκα φοιτητές κατεύθυνσης μουσικής σύνθεσης ελληνικού πανεπιστημίου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε τόσο από τους καθηγητές όσο και από τους φοιτητές σύνθεσης, η πολύπλευρη φύση του αυτοσχεδιασμού ως μορφή έκφρασης και δημιουργίας μουσικής. Η ουσιαστική του αξία αναδεικνύεται είτε αυτόνομα ως άσκηση ελευθερίας, είτε ως εργαλείο για τη σύνθεση. Διαπιστώνεται ότι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος μιας συνολικής μουσικής εκπαίδευσης και σύνδεσης των μουσικών γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών που ενισχύουν τη δημιουργικότητα και συμβάλλουν στην ενίσχυση της προσωπικής μουσικής ταυτότητας.

In this thesis, the contribution of musical improvisation to the process of composition is investigated. The aim of the thesis is to study the relationship between these two processes of music creation, focusing on investigating the composition’s professors and students perception on the importance of teaching improvisation and on its effects on the creativity and personal musical identity of young composers. Therefore, this thesis contains two main parts. The first concerns the theoretical overview of the issue, where the concept of improvisation, its role and importance in the history of western art music, its relationship with composition and its importance in creative music pedagogy were studied. The second part of the thesis concerns the investigation of the issue, with the qualitative research method through interviews and focus groups. The sample consists of five professors and ten students majoring in music composition at a Greek university. From the results of the research, it is made particularly evident by both composition’s professors and students, the multifaceted nature of improvisation as a form of expression and creation of music. Its essential value emerges either autonomously as an exercise of freedom, or as a tool for composition. It is found to be an integral part of a comprehensive musical education and a connection of musical knowledge, skills and experiences that reinforce creativity and contribute to the strengthening of personal musical identity.
Exploring the significance of musical improvisation in composition: a qualitative research study with students and professors of composition at a Greek university
Keywords: αυτοσχεδιασμός, σύνθεση, τριτοβάθμια εκπαίδευση, δημιουργικότητα, μουσική ταυτότητα; improvisation, composition, higher education, creativity, musical identity