Η Οργάνωση και λειτουργία μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μέσα από το αρχειακό υλικό του Νηπιαγωγείου Ν.Φιγαλείας - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία πραγματεύεται το θέμα της οργάνωσης και λειτουργίας μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης εστιάζοντας στα νηπιαγωγεία. Σκοπός της εργασίας είναι να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν και οργανώνονται τα ελληνικά νηπιαγωγεία. Για τη διεξαγωγή της εργασίας πραγματοποιήθηκε θεωρητική βιβλιογραφική επισκόπηση σε ελληνόγλωσσες αλλά και σε ξενόγλωσσες πηγές. Η πρόσβαση στις πηγές αυτές επετεύχθη κυρίως μέσω διαδικτύου, καθώς στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στις βιβλιοθήκες. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε και έρευνα στο αρχειακό υλικό ενός νηπιαγωγείου που βρίσκεται σε χωριό του Ν.Ηλείας. Πρόκειται για το νηπιαγωγείο Ν.Φιγαλείας που επελέχθη τόσο για λόγους ανάδειξης του πρωτογενούς υλικού του όσο και για λόγους πρακτικούς, καθώς η πρόσβαση στο αρχείο του ήταν πιο εύκολη σε σχέση με άλλα. Από το εν λόγω αρχειακό υλικό διεξάγονται συμπεράσματα αναφορικά με το θέμα της εργασίας. Το Αρχείο του νηπιαγωγείου Ν.Φιγαλείας καλύπτει χρονικά την περίοδο 1971-2017. Περιέχει 28 φακέλους με έγγραφα και 7 βιβλία. Το αρχειακό υλικό παρήχθη από το νηπιαγωγείο για την εξυπηρέτηση των υπηρεσιακών του αναγκών και αποτελεί γραπτή μαρτυρία των ενεργειών του. Για τους σκοπούς της εργασίας μελετήθηκε και περιγράφηκε όλο το αρχειακό υλικό από το οποίο απουσιάζουν ορισμένα από τα προβλεπόμενα βιβλία του Υπουργείου Παιδείας. Από την επεξεργασία του αρχειακού υλικού αντλούνται πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της σχολικής μονάδας και την ιστορία της.

This dissertation deals with the organization and operation of primary education units focusing on kindergartens. The purpose of this paper is to highlight the way in which Greek kindergartens operate and are organized. In order to carry out the work, a theoretical bibliographic review was carried out in Greek and foreign language sources. Access to these resources was achieved mainly via the internet, as at this stage libraries are not accessible. In addition, a research was carried out on the archival material of a kindergarten located in a village of N. Ilia. This is the kindergarten of N. Figalia that was chosen both for reasons of promotion of its primary material and for practical reasons, as access to its archive was easier than others. From this archival material conclusions are drawn regarding the subject of the work. The Archive of the kindergarten of N. Figalia covers the period 1971-2017. Contains 28 folders of documents and 7 books. The archival material was produced by the kindergarten to serve his service needs and is a written testimony of his actions. For the purposes of the work, all the archival material was studied and described, from which some of the books provided by the Ministry of Education are missing. From the processing of the archival material, information is obtained about the operation of the school unit and its history.
Keywords: οργάνωση, λειτουργία, μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, νηπιαγωγεία, αρχείο; organization, operation, primary education units, kindergartens, archive