Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ειδική Αγωγή στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στην εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) στην εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα μας ενδιαφέρει κυρίως η βαθμίδα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνάσιο - Λύκειο) και η εφαρμογή της ΤΝ σε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ειδική αγωγή). Αρχικά αναφερθήκαμε στη σημασία της ΤΝ στην εκπαίδευση, στη σημασία της ειδικής αγωγής και στην αξιοποίηση της ΤΝ στην ειδική αγωγή καθώς και τα οφέλη που αυτή προσφέρει. Ακολούθως παρουσιάσαμε μια ανασκόπηση της πολύ πρόσφατης επιστημονικής αγγλόφωνης βιβλιογραφίας στα αντικείμενα της χρήσης της ΤΝ στη γενική εκπαίδευση και της χρήσης της ΤΝ στην ειδική αγωγή. Στη συνέχεια επικεντρωθήκαμε σε έρευνες που ασχολούνται με την εφαρμογή της ΤΝ σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, όπως: δυσλεξία, ΔΕΠΥ, αυτισμό, νοητική αναπηρία, προβλήματα ακοής και πολλαπλές αναπηρίες. Σχεδόν όλες οι έρευνες είναι πολύ πρόσφατες και με πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα το οποίο σημαίνει ότι η έρευνα έχει ακόμα πολύ και ουσιαστικό δρόμο μπροστά της τα αμέσως επόμενα χρόνια.

The present work focuses on the application of artificial intelligence (AI) in education. More specifically, we are mainly interested in the secondary education level and the application of AI to students with special educational needs (special education). At first, we discussed the importance of AI in education, the importance of special education and the use of AI in special education and its benefits. We then presented a review of quite recent scientific literature written in English in the areas of AI in general education and AI in special education. After that we focused on research dealing with the application of AI to some specific categories of students with special educational needs, such as: dyslexia, ADHD, autism, intellectual disability, hearing impairment and multiple disabilities. Almost all the research papers presented are very recent and with some very promising results which brings substantial hope that research has a long way ahead to go in the coming years.
Keywords: τεχνητή νοημοσύνη, ειδική αγωγή, εκπαίδευση; artificial intelligence, special education, education