Λογισμικά Υπολογιστικής Νοημοσύνης: Θεωρία και εφαρμογές - (:unkn) unknown (My University, 2019)
Η Yπολογιστική Nοημοσύνη βασίζεται στη μίμηση στοιχείων ευφυΐας που παρατηρούνται στη φύση και προσφέρει τεχνικές, οι οποίες είναι ικανές να επιλύουν πολύπλοκα προβλήματα. Πολλές εφαρμογές της μηχανικής αξιοποιούν αυτά τα εργαλεία της Yπολογιστικής Nοημοσύνης και συγκεκριμένα τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα (Τ.Ν.Δ.), για την προσομοίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, για την πρόβλεψη μιας συγκεκριμένης παραμέτρου ή για την αξιολόγηση των εσωτερικών θερμικών συνθηκών σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα. Πολλά και διαφορετικά Τ.Ν.Δ. είναι διαθέσιμα χωρίς να είναι εκ των προτέρων γνωστό ποιο μοντέλο δίνει καλύτερα αποτελέσματα σε ένα συγκεκριμένο πεδίο. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η επισκόπηση εκείνων των εφαρμογών στον τομέα της μηχανικής που αξιοποιούν τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα. Μια βαθιά ανάλυση αυτών των προβλημάτων απαιτεί γενικά πολλούς πόρους. Πολλές μελέτες έχουν διεξαχθεί προκειμένου να βελτιωθεί η διαθέσιμη μεθοδολογία σε προβλήματα μηχανικής. Ενδιαφέρουσες λύσεις προσφέρουν τα τεχνητά νευρωνικά δίκτυα.
Keywords: νευρωνικά δίκτυα, υπολογιστική νοημοσύνη; neural networks, computational intelligence