«ΠΡΟΣ ΤΗ ΝΕΑ ΜΟΥΣΙΚΟΛΟΓΙΑ: Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ JOSEPH KERMAN ΣΤΗΝ ‘ΟΡΓΑΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ’ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ‘AUS MEINEN TRÄNEN SPRIEßEN‘ ΤΟΥ ROBERT SCHUMANN» - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η παρούσα εργασία αποτελεί μία προσπάθεια κατανόησης της ανάλυσης Schenker ως εργαλείο της αναλυτικής προσέγγισης μουσικών έργων. Σημείο αναφοράς για αυτή την πιο διεξοδική παρουσίαση αποτελεί το άρθρο του Joseph Kerman How We Got Into Analysis and How To Get Out. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη μας θα εστιάσει στην ανάλυση του lied Aus meinen Tränen sprießen του Robert Schumann από τον Heinrich Schenker και στην κριτική που ασκεί ο Kerman, αλλά και άλλοι μουσικολόγοι σε αυτή. Θα αναλυθούν τα όρια που θέτει η συγκεκριμένη μέθοδος αλλά και τα αδιέξοδα στα οποία μπορεί να οδηγήσει, καθώς και η προσπάθεια επανανοηματδότησης των όρων «κριτική» και «ανάλυση» από τον Kerman.
Keywords: Ανάλυση, Σούμαν, Σένκερ, Μουσικολογία; Schenker, Schumann, Analysis, Kerman, Lied