Μετάφραση από τα ελληνικά προς τα αγγλικά και σχολιασμός του 5ου κεφαλαίου της μεταπτυχιακής εργασίας "Μελέτη τουριστικής ανάπτυξης Ζακύνθου" - (:unkn) unknown (My University, 2024)
Η παρούσα πτυχιακή εργασία επικεντρώνεται στη μετάφραση αποσπάσματος διπλωματικής εργασίας με θέμα τον τουρισμό στη Ζάκυνθο, από τα ελληνικά στα αγγλικά, και στη σημασία της μετάφρασης κειμένων στον τομέα του τουρισμού, με έμφαση στη διαπολιτισμική επικοινωνία. Αναλύονται οι προκλήσεις που προκύπτουν από τη μετάφραση κειμένων, λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές πολιτισμικές πεποιθήσεις και τις ιδιαιτερότητες του εκάστοτε αναγνωστικού κοινού· στην προκειμένη περίπτωση στον τουριστικό τομέα. Η εργασία επικεντρώνεται επίσης στην ανάγκη προσαρμογής των μεταφρασμάτων – δηλαδή των μεταφρασμένων κειμένων -, ώστε να ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες ανάγκες και προσδοκίες του κάθε κοινού. Χρησιμοποιώντας πρακτικά παραδείγματα, η εργασία εξετάζει τους τρόπους με τους οποίους η μετάφραση κειμένων, τόσο σε γενικό πλαίσιο όσο και στον τομέα του τουρισμού, μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και να ενισχύσει την εμπειρία των τουριστών, εφόσον οι προτάσεις που παρατίθενται για την αειφόρο ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου σε ένα γνωστό ελληνικό νησί έχουν ακριβώς αυτό το σκοπό. Με βάση θεωρητικές και πρακτικές μεταφραστικές προσεγγίσεις, προτείνονται στρατηγικές για τη βελτίωση της μετάφρασης κειμένων στον τουριστικό τομέα και για την αποτελεσματική προσαρμογή τους σε διαφορετικούς πολιτισμούς και κοινωνικούς παράγοντες. Το έργο αυτό αποτελεί μια ταπεινή προσφορά στον κλάδο της μεταφραστικής επιστήμης, παρέχοντας αφενός θεωρητικές γνώσεις και βάσεις, αφετέρου πρακτικές κατευθυντήριες γραμμές για τους επαγγελματίες μεταφραστές που επιδιώκουν τη βελτίωση της ποιότητας των μεταφράσεών τους στον τουριστικό τομέα.

This dissertation delves into the translation from Greek to English of an excerpt from a MA dissertation, which refers on tourism in Zakynthos emphasising in intercultural communication. The challenges that arise from the translation of tourism texts are thoroughly analysed, considering the diverse cultural implications and the specificities of different audiences within the tourism sector. Moreover, the dissertation focuses on the necessity of adapting translations to meet the specific needs and expectations of various audiences. Using practical examples, it examines the ways in which the translation of texts, both in a general context and specifically in the tourism sector, can contribute to improving communication between different cultures and enhancing the experience of tourists since the proposals set out for the sustainable development of the tourism sector on a well-known Greek island have precisely this aim. Based on theoretical and practical translation approaches, strategies are proposed for improving the translation of texts in the tourism sector and effectively adapting them to different cultures and social factors. This contribution is a modest contribution to the field of translation studies, providing both theoretical knowledge and foundations and practical guidelines for professional translators who seek to improve the quality of their translations in the tourism field.
Translation from Greek to English and commentary on the translation of the 5th chapter of the MA dissertation "Research on Zakynthos' touristic development"
Keywords: μετάφραση, γλώσσα-πηγή, γλώσσα-στόχος, τουρισμός, Ζάκυνθος, Οργανισμός; translation, source language, target language, tourism, Zakynthos, Organisation