Βιβλίο και Τέχνη: η περίπτωση των artists' books - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Η εργασία αυτή στοχεύει στην προσέγγιση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με εφαλτήριο το αντικείμενο του βιβλίου και τη διαχείριση αυτών των νέων αντικειμένων, των έργων τέχνης που ονομάζονται artists’ books από φορείς πληροφόρησης, όπως οι βιβλιοθήκες και τα μουσεία. Οι έννοιες του βιβλίου, της τέχνης και των έργων τέχνης σε μορφή βιβλίου, δηλαδή των εικαστικών βιβλίων ή βιβλίων καλλιτέχνη, όπως μεταφράζεται ο αγγλικός όρος στα ελληνικά, παρουσιάζονται και αναλύονται μέσω της ιστορικής αναδρομής του καλλιτεχνικού είδους και του θεωρητικού λόγου γύρω από αυτά. Τέλος, η διαχείρισή τους από τις βιβλιοθήκες, τους χώρους διαφύλαξης και ελεύθερης διάθεσης τους στο κοινό, παρατίθεται μέσω μελετών περίπτωσης τεσσάρων διεθνών ιδρυμάτων και των πρακτικών που ακολουθούν γύρω από αυτό το υλικό. Η εργασία ολοκληρώνεται με συνοπτικά συμπεράσματα.

This paper aims to approach the artistic creation inspired by the book as an everyday object and the management of these new artifacts by the information organization institutes, such as libraries and museums. The concepts of the book, the art, and the works of art in book form, i.e. artists’ books as it is the official term, are presented and analyzed through the historical background of this artistic genre and the theoretical discourse around them. Finally, their management by libraries, their storage, and their distribution and access to the public, is presented through case studies of four international institutions and their practices around this type of material. Brief conclusions are presented at the end of the paper.
Keywords: Εικαστικά Βιβλία, Βιβλία Kαλλιτέχνη, Βιβλιοθήκες; Artists’ books, Bookworks, Art books, Libraries