Προσομοίωση του Callinectes Sapidus Rathbun, Μπλε καβούρι - (:unkn) unknown (My University, 2020)
Το μπλε καβούρι, Callinectes sapidus Rathbun έχει επικεντρώσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων και είναι αντικείμενο επιστημονικής έρευνας για περισσότερο από 100 χρόνια. Το καβούρι αυτό αποτελεί έναν βασικό βιοτικό παράγοντα σε ρηχά, παραλιακά περιβάλλοντα και υποστηρίζει ένα μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον στον Ατλαντικό και στον κόλπο του Μεξικού. Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας που έχει διεξαχθεί αφορά τη βιολογία, τη ζωή , την ανάπτυξη και τη φυσική ιστορία του. Αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα τους περισσότερους ερευνητές είναι ο μεταναστευτικός του κύκλος, που είναι άρρηκτα συνυφασμένος με το αναπαραγωγικό του σύστημα. Επίσης ένας σημαίνων παράγοντας μελέτης είναι ο χώρος που προτιμά και κατοικεί καθώς και η συμπεριφορά του απέναντι στα άλλα είδη του ιδίου χώρου. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο οικοσύστημα αναφορικά με άλλους πληθυσμούς από τους οποίους τρέφεται και συνιστά απειλή, διότι πολλαπλασιάζεται με γρήγορο ρυθμό. Στα πλαίσια αυτά, το πρόβλημα της άμεσης διαχείρισής του αποτελεί αναγκαιότητα για να μπορεί να μετριαστεί το αρνητικό αυτό φαινόμενο και να βρεθεί ο κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης του. Η λύση στο παρόν πρόβλημα δίνεται από το εργαλείο προσομοίωσης LORES, γιατί αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να μελετήσουμε την εξέλιξη και εξάπλωσή του στο χώρο και το χρόνο και μπορούμε να κάνουμε ασφαλή πρόβλεψη για την μελλοντική του πληθυσμιακή αύξηση και διάχυσή του. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει η απαραίτητη γνώση για να εφαρμοστεί το κατάλληλο διαχειριστικό σχέδιο αντιμετώπισης του σε επίπεδο Περιφέρειας.

The blue crab, Callinectes sapidus Rathbun has been the subject of scientific research for over 100 years. This crab is a key player in shallow coastal environments and supports a great commercial interest in the Atlantic and the Gulf of Mexico. Much of the research that has been done is on its biology, life, development and natural history. What is of particular interest to most researchers is its migratory cycle, which is inextricably intertwined with its reproductive system. Also a significant factor in the study is the place he prefers and resides as well as his behavior towards other species in the same space. It plays an important role in the ecosystem with respect to other populations from which it feeds and is a threat because it is rapidly multiplying. In this context, the problem of its direct management is a necessity in order to mitigate this negative phenomenon and to find an appropriate way of dealing with it. The solution to this problem is given by the LORES simulation tool, because it enables us to study its evolution and spread in space and time, and we can make a secure prediction of its future population growth and dissipation. This will provide the knowledge necessary to implement the appropriate management plan at the Region level.
Keywords: ΜΠΛΕ ΚΑΒΟΥΡΙ, ΞΕΝΙΚΟ ΕΙΔΟΣ, ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ, ΔΙΑΧΥΣΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.; Callinectes Sapidus Rathbun