Μετάφραση και σχολιασμός αποσπάσματος από το δοκίμιο του Kenneth Waltz με τίτλο «Structural Realism after the Cold War». - (:unkn) unknown (My University, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η μετάφραση στα ελληνικά αποσπάσματος από το δοκίμιο του Kenneth Waltz με τίτλο «Structural Realism after the Cold War» και ο σχολιασμός των μεταφραστικών δυσκολιών που αντιμετωπίστηκαν. Ο τρόπος εξέτασης και ομαδοποίησης των μεταφραστικών δυσκολιών βασίζεται στην ανάλυση των ιδιαίτερων γλωσσολογικών και υφολογικών χαρακτηριστικών που παρουσιάζουν τα κείμενα διεθνούς πολιτικής, όπως το πρωτότυπο. Σε πρώτο επίπεδο πραγματοποιείται ανάλυση του εν λόγω κειμενικού είδους και της σημασίας των στοιχείων που το συνθέτουν με αναφορά στη θεωρία. Σε δεύτερο επίπεδο οργανώνεται η παρουσίαση των δυσκολιών που αντιμετωπίστηκαν κατά τη μεταφραστική διαδικασία βασιζόμενη στις παραδοχές της προηγηθείσας ανάλυσης. Για τον σχολιασμό των μεταφραστικών δυσκολιών γίνεται χρήση κειμενικών παραδειγμάτων μέσα από πίνακες, ενώ παράλληλα γίνεται αναφορά στις στρατηγικές μετάφρασης που ακολουθήθηκαν. Τέλος, στα συμπεράσματα περιλαμβάνεται αξιολόγηση της μετάφρασης ως προς τον στόχο που είχε αρχικά τεθεί.

The scope of this thesis was the translation in Greek of Kenneth Waltz’s essay “Structural Realism after the Cold War” and the analysis of the translation challenges that had to be addressed. The methodology for the examination of the translation challenges is based on the analysis of the specific lingual and stylistic features included in texts of international politics, such as the original. So as a first step the thesis presents an analysis of the particular textual genre and the significance of the features it includes with references to theory. The presentation of the challenges encountered during the translation process is based on the assumptions of the preceding analysis. Tables with textual examples and references to translation strategies are being used in order to analyze the difficulties. Finally, the conclusions include an assessment of the translation in relation to the initial goal.
Keywords: μετάφραση, σχολιασμός, κείμενο διεθνούς πολιτικής, μεταφραστικές δυσκολίες; translation, translation strategies, international policy texts, translation difficulties