Ποίηση και μουσική: Μία εκπαιδευτική εφαρμογή διακαλλιτεχνικής προσέγγισης με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών τάξης Ε’ δημοτικού σχολείου για την ορατή διαφορετικότητα - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σκοπό την διερεύνηση μιας εκπαιδευτικής εφαρμογής, διακαλλιτεχνικής προσέγγισης, με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών, τάξης Ε’ δημοτικού, στο θέμα της ορατής διαφορετικότητας, μέσω της ομαδοσυνεργατικής συγγραφής και σύνθεσης ενός τραγουδιού. Στο πρώτο μέρος της εργασίας, παρουσιάζεται η θεωρητική έρευνα που πραγματοποιήθηκε, πάνω στην οποία βασίστηκε ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής εφαρμογής, με σκοπό να εκπονηθεί. Ειδικότερα, ορίζονται και αναλύονται η ορατή και η μη ορατή διαφορετικότητα. Εξετάζεται η έκφραση της διαφορετικότητας στο σχολικό περιβάλλον, ο ρόλος των τεχνών και της διακαλλιτεχνικής διαδικασίας στο εκπαιδευτικό πλαίσιο και η σημασία της καλλιέργειας της δημιουργικότητας των μαθητών στην εκπαίδευση. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας, αναλύεται ο λόγος για τον οποίο επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εκπαιδευτική εφαρμογή, ο σχεδιασμός της εφαρμογής, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο υλοποιήθηκε. Στο τέλος παρατίθενται κάποιες αναστοχαστικές σκέψεις οι οποίες προέκυψαν μετά το πέρας της εφαρμογής της.

The following dissertation aims to research an educational application of an interartistic approach focusing on raising awareness of students in grade five, elementary school on the issue of visible diversity using cooperative group work to write lyrics and compose music of a song. In the first part of the dissertation the theoretical research on which the educational application is based with an aim to elaborate on it is presented. Specifically the visible and non-visible diversity is defined and analyzed. The expression of diversity in a school environment, the role of the arts and interartistic approach in the educational frame and the importance of cultivating creativity of students in education are all examined. In the second part of the dissertation the reason why the specific education application was chosen as well as the way in which it was implemented are analyzed. Finally, certain reflective thoughts which emerged at the end of the application, are presented.
Poetry and music: An educational application of an interartistic approach with the goal of raising awareness for students of elementary school, grade five, on the issue of visible diversity
Keywords: Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, διαφορετικότητα, δημιουργικότητα, μουσική εκπαίδευση, συγγραφή τραγουδιών; Primary school education, diversity, creativity, music education, song composition