“Διατροφική αξιολόγηση των εδώδιμων ανθών” - (:unkn) unknown (My University, 2023)
Σε πολλές χώρες του κόσμου όπως και στην Ελλάδα, η κατανάλωση βρώσιμων λουλουδιών είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, παρουσιάζοντας αύξηση τα τελευταία χρόνια. Πολλοί καταναλωτές αξιοποιούν τα βρώσιμα λουλούδια ως τρόφιμα, αφεψήματα, συμπληρώματα διατροφής και καλλυντικά προϊόντα. Εκτός από την φαρμακευτική τους δράση, τα βρώσιμα λουλούδια, χρησιμοποιούνται τα τελευταία χρόνια από πολλούς σεφ σε πολυτελή εστιατόρια σε μαγειρικά πιάτα, ποτά και επιδόρπια με σκοπό την βελτίωση της εμφάνισης τους και της γεύσης τους. Η κάτωθι πτυχιακή εργασία αναφέρεται στα βρώσιμα λουλούδια, στα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά, στην συγκομιδή και διαχείρισή τους, στην προετοιμασία τους και στον τρόπο διάθεσης τους στην αγορά. Έπειτα, αναλύονται περαιτέρω ορισμένα βρώσιμα λουλούδια και συγκεκριμένα των πανσέ, μποράγκο, κενταύριο και άλυσσος τα οποία βρίσκουν χρήση στους παραπάνω τομείς για όλους τους καταναλωτές.. Στην συνέχεια ακολουθεί το πειραματικό κομμάτι της εργασίας όπου μελετάται η αντιοξειδωτική ικανότητα με την χρήση της ελεύθερης ρίζα; DPPH, το ολικό φαινολικό περιεχόμενο με την μέθοδο Folin-Cioalteu και τα ολικά φλαβονοειδή με την μέθοδο της χρήσης AlCl3 των τεσσάρων βρώσιμων ανθών : πανσέ, μποράγκο, κενταύριο και άλυσσος.

In many countries of the world as in Greece, eating edible flowers are highly widespread, presenting an increase in recent years. Many consumers make use of edible flowers as food, infusions, dietary supplements and cosmetic products. In addition to their pharmaceutical action, edible flowers, used in recent years of many chefs in luxurious restaurants in cooking dishes, drinks and desserts to improve their appearance and taste. The following degree work refers to edible flowers, their morphological features, harvesting and managing them in their preparation and to their disposal on the market. Then, some edible flowers are further analyzed, namely pansy, borago, centaurea and allysum, which find use in the above areas for all consumers. Then follows the experimental piece of work where antioxidant ability is studied using the free radical? DPPH, total phenolic content with the Folin-Cioalteu method and total flavonoids by the method of using Alcl3 of four edible blossoms: pansy, borago, centaurea and allysum
Keywords: Εδώδιμα άνθη, αντιοξειδωτική ικανότητα, DPPH, Folin-Ciocalteu, ολικό φαινολικό περιεχόμενο, φλαβονοειδή; Edible flowers, antioxidant activity, DPPH, Folin-Ciocalteu, total phenolics, flavonoids