Η κοινωνιόλεκτος των παικτών ηλεκτρονικών παιχνιδιών - (:unkn) unknown (My University, 2022)
Οι παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών (gamers), όπως και οποιαδήποτε άλλη κοινωνική ομάδα, έχουν αναπτύξει ένα δικό τους κώδικα επικοινωνίας εντός της ομάδας, μία κοινωνιόλεκτο, με στόχο να σηματοδοτήσει την ταυτότητα, τη σύνδεση, την ιδιότητά τους ως μελών της κοινότητας αλλά και για να αποκλείσει εκείνους που βρίσκονται έξω από την ομάδα αυτή. Η εργασία αυτή έχει διπλό σκοπό: αφενός να παρουσιάσει το φαινόμενο του ηλεκτρονικού παιχνιδιού (gaming), αναλύοντας τις συνέπειες τόσο στην κοινωνία όσο και τους ίδιους του παίκτες, και από την άλλη να αναλύσει τις γλωσσικές επιλογές των παικτών (gamers), οι οποίοι έχουν αναπτύξει τη δική τους γλωσσική ποικιλία, με ορολογίες βαθιά επηρεασμένες από την αγγλική γλώσσα. Πιο συγκεκριμένα, αντικείμενο της έρευνάς μας είναι η παρατήρηση της συμπεριφοράς των παικτών ηλεκτρονικών παιχνιδιών ως προς τη γλώσσα που χρησιμοποιούν με τους συμπαίκτες τους εντός και εκτός παιχνιδιού. Πέρα από τη βιβλιογραφική παρουσίαση του φαινομένου, αναλύεται η ποιοτική έρευνα με τη μέθοδο της ημιδομημένης συνέντευξης, που εκπονήθηκε σε 75 παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, παρουσιάζονται όλα τα δεδομένα και γίνεται μία απόπειρα αποδελτίωσης αυτής της κοινωνιολέκτου. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν τη χρήση κοινωνιολέκτου μεταξύ των παικτών τόσο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού όσο και εκτός αυτού, με χρήση ορολογίας που αποτελείται από δάνεια της αγγλικής. Πολλές φορές όμως, δεν υπάρχει απόλυτη υιοθέτηση του συνόλου της κοινωνιολέκτου από όλους τους παίκτες, καθώς φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο η ιδιόλεκτος στον τρόπο επικοινωνίας τους. Τέλος, δίνονται προτάσεις για περαιτέρω ακαδημαϊκή έρευνα, η οποία, ιδιαίτερα στον ελληνικό χώρο, είναι πολύ φτωχή για το πεδίο αυτό.
Keywords: Ηλεκτρονικό παιχνίδι, Παίκτης Ηλεκτρονικού Παιχνιδιού, Κοινωνιόλεκτος Παικτών Ηλεκτρονικού Παιχνιδιού